Onder het motto ‘laat je sporen achter voor Breda’ onderzoekt de gemeente Breda in de maand april hoe het verkeer zich in de stad beweegt. Dit gebeurt anoniem via de smartphone met de app Positive Drive. Daarbij worden alle verplaatsingen van de deelnemers (te voet, met de fiets, met de bus, met de trein en met de auto) vastgelegd. Later in het jaar staat nog een aantal meetweken gepland. De gemeente gebruikt de verkregen gegevens om haar mobiliteitsbeleid te verbeteren en bij te stellen op het huidige gebruik van wegen.
De gemeente Breda investeert continu in goede bereikbaarheid voor bewoners, bedrijven en bezoekers aan de stad. Verkeer is echter dynamisch en verandert constant. Daarom wil de gemeente graag weten hoe Bredanaars zich verplaatsen in de stad. Door de economische groei neemt het verkeer in de steden sneller toe dan verwacht. Volgens experts gaan middelgrote steden zoals Breda de komende vijf jaar dichtslibben. Niets doen leidt tot een verkeersinfarct met alle milieuoverlast, economische schade en oplopende irritatie die daarbij hoort. Moderne slimme technieken maken het mogelijk daar iets aan te doen.
Het is de eerste keer dat de verplaatsingen in de stad op deze schaal en op deze manier in kaart worden gebracht. Alle informatie wordt op één plek verzameld. Uiteraard is de privacy van de deelnemers gegarandeerd. De gegevens worden na ontvangst geanonimiseerd en alleen voor onderzoeksdoeleinden gebruikt.
Wethouder Boaz Adank hierover: "De meetweken zijn een goed instrument om te zien hoe onze inwoners zich écht verplaatsen. Het is een unieke manier voor inwoners en ondernemers om knelpunten bij hen in de buurt letterlijk op de kaart te zetten. Door de informatie slim te koppelen met andere data, krijgen we nieuwe inzichten. Kiezen automobilisten of scholieren op regenachtige dagen bijvoorbeeld andere routes dan op zonnige dagen? Welke route rijdt iemand naar de parkeergarage en welk deel van de stad bezoekt hij daarna? We verzamelen en koppelen alle informatie op een slimme manier. Smart mobility helpt ons goede keuzes te maken. Daardoor kunnen we onze investeringen beter afstemmen op de knelpunten die weggebruikers in Breda ervaren en op de verplaatsingsbehoefte. De meetweken zijn overigens een initiatief van de gemeente Breda in samenwerking met de Provincie Noord-Brabant en het Ministerie van I&M. We laten hiermee als Breda zien dat we vooruit durven lopen op het gebied van smart mobility"
Om een goed beeld te krijgen van de verplaatsingen zoekt de gemeente deelnemers die mee willen doen met de meetweken. Iedereen kan meedoen door simpelweg de app Positive Drive te downloaden en zich in te schrijven met de code SPOREN076.
De meetweken zijn een onderdeel van het Project 076 Op Weg. Meer informatie hierover of aanmelden voor de meetweken kan via www.breda.nl/076-op-weg.